Analisis Pengaruh Variasi Temperatur Gelatinisasi Pada Sifat Mekanik Film Bioplastik Pati Kulit Kentang (Solanum Tuberosum L.) dengan Asam Asetat dan Plasticizer Gliserol
DOI:
https://doi.org/10.25077/jfu.13.1.153-158.2024Abstract
Plastik merupakan rantai polimer dengan rantai atom yang panjang dan saling mengikat satu sama lain. Plastik banyak digunakan dalam kehidupan sehari-hari karena plastik memiliki sifat yang kuat, elastis dan memiliki harga yang terjangkau. Namun, plastik saat ini sulit untuk diurai sehingga perlu inovasi dengan penggunaan bioplastik. Bioplastik merupakan plastik organik yang mampu terurai oleh mikroorganisme. Pembuatan bioplastik dengan menggunakan pati kulit kentang yang diekstraksi. Larutan bioplastik dicampurkan dengan asam asetat 1% dan gliserol sebagai plasticizer. Larutan bioplastik di panaskan pada temperatur 70oC,80oC dan 90oC untuk mengetahui pengaruh temperatur gelatinisasi pada sifat fisik dari bioplastik. Larutan bioplastik kemudian dicetak dan keringkan. Setelah itu lembaran film bioplastik dilakukan uji sifat mekanik. Temperatur gelatinisasi terbaik temperatur 80oC hal ini dikarenakan hasil pengujian sifat mekanik sampel menunjukan angka tertinggi. Seperti pada uji kuat tarik nilainya mencapai 10,273 MPa. Pada uji perpanjangan putus pada bioplastik dengan temperatur gelatinisasinya 80oC mencapai nilai 11,13%. Uji ketebalan juga menunjukan nilai tertinggi pada temperatur 80oC dengan nilai 185,5 nanometer. Serta pada uji daya serap air nilai penyerapan air hingga 70,5%.References
Arapoglou, D., Varzakas, T., Vlyssides, A., & Israilides, C. (2010). Ethanol production from potato peel waste (PPW). Waste Management, 30(10), 1898–1902. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2010.04.017
Ardiatma, D., & Kurniareja, H. M. (2022). Pengaruh Suhu Pemanasan Terhadap Karakteteristik Bioplastik dari Pati Biji Durian. Prosiding SAINTEK , 1(1), 483.
Budiman, J., Nopianti, R., & Lestari, S. D. (2018). Karakteristik Bioplastik dari Pati Buah Lindur (Brugeira gymnorrizha). Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 7(1), 49–59.
Coniwanti, P., Laila, L., & Alfira, R. (2014). Pembuatan Film Plastik Biodegredabel dari Pati Jagung dengan Penambahan Kitosan dan Pemplastis Gliserol. Dalam Jurnal Teknik Kimia (Vol. 20, Nomor 4).
Dermawan, K., Ambarwati, R., & Kasmiyatun, M. (2020). Pembuatan Plastik Biodegradable dari Pati Biji Nangka dengan Penambahan Polyvinyl Alcohol (PVA) dan Sorbitol. Journal of Chemical Engineering, 1(1).
Ginting, M. H. S., Hasibuan, R., Sinaga, R. F., & Ginting, G. (2014). Pengaruh Variasi Temperatur Gelatinisasi Pati Terhadap Sifat Kekuatan Tarik dan Pemanjangan pada Saat Putus Bioplastik Pati Umbi Talas. Seminar Nasional Sains dan Teknologi .
Handayani, P. A., & Wijayanti, D. H. (2015). Pembuatan Film Plastik Biodegradable Dari Limbah Biji Durian (Durio Zibethinus Murr). JBAT, 4(1), 21–26. https://doi.org/10.15294/jbat.v4i1.3770
Handayani, R., & Murni, Y. (2018). Pengaruh Suhu dan Waktu Terhadap Kuat Tarik Pada Proses Pembuatan Plastik dari Ganas (Gadung dan Serat Daun Nanas). Jurnal Inovasi Proses, 3(1).
Intandiana, S., Dawam, A. H., Denny, Y. R., Septiyanto, R. F., & Affifah, I. (2019). Pengaruh Karakteristik Bioplastik Pati Singkong dan Selulosa Mikrokristalin Terhadap Sifat Mekanik dan Hidrofobisitas. EduChemia (Jurnal Kimia dan Pendidikan), 4(2), 185. https://doi.org/10.30870/educhemia.v4i2.5953
Lingkungan Hidup dan Kehutanan, K. (2022). SIPSN - Sistem Informasi Pengelolaan Sampah Nasional. https://sipsn.menlhk.go.id/sipsn/public/data/komposisi
Noviansyah, K., Jumiati, E., & Yusuf Lubis, R. (2023). Pengaruh Penambahan Serbuk Pati Jagung dan Kitosan Terhadap Mutu Sifat Fisis Bioplastik. Jurnal Fisika Unand (JFU), 12(3), 466–471. https://doi.org/10.25077/jfu.12.3.466-471.2023
Nurhaliza, R., Ramli, S., & Muslim, A. (2022). Pengaruh Massa Pati Terhadap Tensil Strength, Elongasi dan Daya Serap Terhadap Air pada Pembuatan Biplastik dari Pati Sagu dan Gliserol. Jurnal Inovasi Ramah Lingkungan, 3, 17–21.
Nurlaila, F., Yayok, D., & Purnomo, S. (2020). Pemanfaatan Limbah Kulit Kentang Sebagai Pengisi (Filler) Pembuatan Plastik Biodegradable. Dalam JURNAL ENVIROUS VOL (Vol. 1, Nomor 1).
Putra, E. P. D., & Saputra, H. (2020). Karakterisasi Plastik Biodegradable dari Pati Limbah Kulit Pisang Muli dengan Plasticizer Sorbitol.
Rosmainar, L., Niholan Tukan, D., & Deviyanti, M. (2021). Perbandingan Plastik Dari Material-Material Bioplastik. Jurnal Jejaring Matematika dan Sains, 3(1), 19–28. https://doi.org/10.36873/jjms.2021.v3.i1.505
Rozzana, N., Saifullah Ramli, Syahiddin, & Abrar Muslim. (2022). Pengaruh Massa Pati Terhadap Tensil Strength , Elongasi dan Daya Serap Terhadap Air pada Pembuatan Bioplastik dari Pati Sagu dan Gliserol. 3(1), 17–21.
Said, A. (2018). Sintesis Plastik Biodegradable Berbahan Komposit Pati Sagu-Kitosan Sisik Ikan Katamba (Lethrinus lentjam) (Vol. 9, Nomor 1).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Leggy Doriyanti Julia Putri
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Please find the rights and licenses in JFU (Jurnal Fisika Unand).
1. License
The non-commercial use of the article will be governed by the Creative Commons Attribution license as currently displayed on Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
2. Authors Warranties
The author warrants that the article is original, written by stated author(s), has not been published before, contains no unlawful statements, does not infringe the rights of others, is subject to copyright that is vested exclusively in the author and free of any third party rights, and that any necessary written permissions to quote from other sources have been obtained by the author(s).
3. User Rights
JFU's spirit is to disseminate articles published are as free as possible. Under the Creative Commons license, JFU permits users to copy, distribute, display, and perform the work for non-commercial purposes only. Users will also need to attribute authors and JFU on distributing works in the journal.
4. Rights of Authors
Authors retain the following rights:
- Copyright, and other proprietary rights relating to the article, such as patent rights,
- The right to use the substance of the article in future own works, including lectures and books,
- The right to reproduce the article for own purposes, provided the copies are not offered for sale,
- The right to self-archive the article.
5. Co-Authorship
If the article was jointly prepared by other authors, the signatory of this form warrants that he/she has been authorized by all co-authors to sign this agreement on their behalf, and agrees to inform his/her co-authors of the terms of this agreement.
6. Termination
This agreement can be terminated by the author or JFU upon two months notice where the other party has materially breached this agreement and failed to remedy such breach within a month of being given the terminating partys notice requesting such breach to be remedied. No breach or violation of this agreement will cause this agreement or any license granted in it to terminate automatically or affect the definition of JFU.
7. Royalties
This agreement entitles the author to no royalties or other fees. To such extent as legally permissible, the author waives his or her right to collect royalties relative to the article in respect of any use of the article by JFU or its sublicensee.
8. Miscellaneous
JFU will publish the article (or have it published) in the journal if the articles editorial process is successfully completed and JFU or its sublicensee has become obligated to have the article published. JFU may conform the article to a style of punctuation, spelling, capitalization, referencing and usage that it deems appropriate. The author acknowledges that the article may be published so that it will be publicly accessible and such access will be free of charge for the readers.