Sintesis Dan Karakterisasi Karbon Aktif Doping TiO2 Untuk Menurunkan Kadar Asam Lemak Bebas Pada Minyak Jelantah

Authors

  • Cen Rahman Universitas Andalas
  • Mulda Muldarisnur Departemen Fisika, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Andalas

DOI:

https://doi.org/10.25077/jfu.13.1.42-48.2024

Keywords:

Minyak jelantah, TiO2, Karbon aktif, Asam lemak bebas

Abstract

Research has been conducted on reducing the levels of free fatty acids in used cooking oil using activated carbon derived from teak sawdust doped with TiO2. The used cooking oil employed in this study underwent five frying cycles. The activated carbon was derived from teak sawdust and activated using a 10% ZnCl2 solution. The activated carbon was tested for moisture and ash content. The activated carbon was doped with TiO2 in various mass ratios, specifically 3:100, 6:100, 9:100, and 12:100, using solid-state synthesis at a temperature of 500 °C. The doped carbon was subjected to XRD analysis. The purified used cooking oil was tested for free fatty acid levels and clarity using UV-vis spectroscopy. The moisture content of the activated carbon was found to be 3.60%, while the ash content was 1.95%. XRD analysis revealed that the crystal size of the activated carbon was 38.9 nm, which decreased to 27.2 nm after TiO2 doping. Free fatty acid levels decreased from 1.18% to 0.29% in the free fatty acid content test. In the UV-vis measurement, the absorbance value for used cooking oil was higher at 4.5734, while purified oil had an absorbance value of 4.1985. The research results indicated that the best mass ratio of activated carbon to TiO2 was 9:100. The use of TiO2 doped activated carbon as an adsorbent effectively reduced the levels of free fatty acids in used cooking oil.

Author Biographies

Cen Rahman, Universitas Andalas

Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam

Mulda Muldarisnur, Departemen Fisika, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Andalas

Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam

References

Afza, V. Y. Y., Muldarisnur, M. & Yetri, Y. (2021). Analisis Pengaruh Konsentrasi Elektrolit NaCl terhadap Karakteristik Karbon Aktif dari Kulit Buah Kakao. Jurnal Fisika Unand, 10 (4), 486-492. https://doi.org/10.25077/jfu.10.4.486-492.2021

Anggini, A. & Muldarisnur, M. (2021). Sintesis Nanokomposit TiO2-Grafit untuk Degradasi Asap Rokok. Jurnal Fisika Unand, 10 (3), 281-287. https://doi.org/10.25077/jfu.10.3.281-287.2021

Hagemann, N., Spokas, K., Schmidt, H.-P., Kägi, R., Böhler, M. A. & Bucheli, T. D. (2018). Activated Carbon, Biochar and Charcoal: Linkages and Synergies across Pyrogenic Carbon’s ABCs. Water, 10 (2), 182. https://doi.org/10.3390/w10020182

Hidayati, F. C., Masturi, M. & Yulianti, I. (2016). Pemurnian Minyak Goreng Bekas Pakai (Jelantah) dengan Menggunakan Arang Bonggol Jagung. Jurnal Ilmu Pendidikan Fisika, 1 (2), 67-70. https://dx.doi.org/10.26737/jipf.v1i2.67

Indah, D. R. & Hendrawani, H. (2017). Upaya Menurunkan Kadar Ion Logam Besi Pada Air Sumur Dengan Memanfaatkan Arang Ampas Tebu. Hydrogen: Jurnal Kependidikan Kimia, 5 (2). https://doi.org/10.33394/hjkk.v5i2.1590

Jannah, S. N. (2019). Sintesis dan karakterisasi TiO2/Karbon aktif menggunakan metode Sol-gel. Skripsi Jurusan Kimia. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.

Ketaren, S. (2008). Minyak dan Lemak Pangan, Jakarta, Universitas Indonesia Press.

Nur, R. (2012). Permunian Minyak Goreng Bekas Menggunakan Arang Aktif Dari Sabut Kelapa. Skripsi Jurusan Kimia. Universitas Negeri Papua.

Nusratullah & Amina, S. (2020). Arang Aktif Serbuk Gergaji Kayu Jati (Tectona Grandis Lf) sebagai Bahan Adsorben pada Pemurnian Minyak Jelantah. Media Eksakta, 16 (1), 40–48. https://dx.doi.org/10.22487/me.v16i1.732

Oko, S., Mustafa, M., Kurniawan, A. & Muslimin, N. A. (2020). Pemurnian Minyak Jelantah dengan Metode Adsorbsi Menggunakan Arang Aktif dari Serbuk Gergaji Kayu Ulin (Eusideroxylon zwageri). Jurnal Riset Teknologi Industri, 14 (2), 124-132. https://doi.org/10.26578/jrti.v14i2.6067

Rahmi, F., Muldarisnur, M. & Yetri, Y. (2021). Variasi Konsentrasi Elektrolit H2SO4 untuk Pembuatan Karbon Aktif Kulit Buah Kakao sebagai Elektroda Superkapasitor dengan Aktivator ZnCl2. Jurnal Fisika Unand, 10 (4), 467-472. https://doi.org/10.25077/jfu.10.4.467-472.2021

Sopianti, D. S., Herlina & Saputra, H. T. (2017). Penetapan kadar asam lemak bebas pada minyak goreng. Jurnal katalisator, 2 (2), 100–105. http://doi.org/10.22216/jk.v2i2.2408

Suarsa, I. W., Simpen, I. N. & Prayani, M. W. (2022). Absorbsi Asam Lemak Bebas pada Minyak Jelantah dengan TiO2/Zeolit Alam. Jurnal Kimia, 16 (2), 189-197. https://doi.org/10.24843/JCHEM.2022.v16.i02.p09

Sulistiyowati, R. & Aajilaini, S. A. (2017). Pengaruh penambahan bawang merah (Allium ascalonicum) terhadap penurunan bilangan peroksida dalam minyak jelantah. Pena Medika Jurnal Kesehatan, 7 (2), 92-102. https://dx.doi.org/10.31941/pmjk.v7i2.585

Wijaya, L. S., Afuza, D. S. & Kurniati, E. (2022). Arang Aktif Serbuk Kayu Jati Menggunakan Aktivator H3PO4 Dan Modifikasi TiO2. Jurnal Teknik Kimia, 16 (2), 73-79. https://dx.doi.org/10.33005/jurnal_tekkim.v16i2.3048

Wijayanti, H., Nora, H. & Amelia, R. (2012). Pemanfaatan arang aktif dari serbuk gergaji kayu ulin untuk meningkatkan kualitas minyak goreng bekas. Konversi, 1 (1), 26–32. http://dx.doi.org/10.20527/k.v1i1.106

Wulandari, M., Astuti, A. & Muldarisnur, M. (2018). Sintesis Nanopartikel TiO2-SiO2 Berpori Sebagai Fotokatalis untuk Penjernihan Air Limbah Rumah Tangga. Jurnal Fisika Unand, 7 (1), 33-38. https://doi.org/10.25077/jfu.7.1.33-38.2018

Zulkifli, Z., Rihayat, T., Suryani, S., Facraniah, F., Habibah, U., Audina, N., Fauzi, T., Nurhanifa, N., Zaimahwati, Z. & Rosalina, R. (2018). Purification process of jelantah oil using active chorcoal kepok’s banana. AIP Conference Proceedings, 2049 (1), 020022.

Downloads

Published

2024-01-02

How to Cite

Rahman, C., & Muldarisnur, M. (2024). Sintesis Dan Karakterisasi Karbon Aktif Doping TiO2 Untuk Menurunkan Kadar Asam Lemak Bebas Pada Minyak Jelantah. Jurnal Fisika Unand, 13(1), 42–48. https://doi.org/10.25077/jfu.13.1.42-48.2024

Issue

Section

Articles